zondag 9 augustus 2009

Roadbook Val-Dieu

Ik hoor u al denken, "Roadbook ? Wat is dat voor een beest ?"
Wel, wij zijn geabonneerd op het tijdschrift O2Bikers, een maandelijks mountainbike magazine boordevol informatie over het mountainbiken en alles wat er mee te maken heeft. In elke uitgave staat er een routeverslag beschreven met de nodige foto's, nuttige informatie en natuurlijk de te volgen route geschreven in fiets-taal, het weg-boek of in het Engels "Road-book". Marc zijn oog was een tijdje geleden gevallen op de roadbook van Val-Dieu (hier kunt u het bekijken) en het kriebelde dus al geruime tijd om deze eens na te rijden. Vandaag was het dan zo ver, om 9u afgesproken en na het opzadelen van de mtb ging het richting Abdijhoeve van Val-Dieu in de buurt van Aubel.
Tegen 10u konden we vertrekken, na een klein stukje asfalt kregen we het eerste klimmetje voorgeschoteld; kort, steil en technisch zoals we er nog onder de wielen zouden krijgen vandaag. Na een leuke singletrack kwamen we een eerste beekje tegen...
mooi, maar blijkbaar niet de bedoeling want hier moesten we volgens de gps rechtsomkeer maken, navigatiefoutje, kan gebeuren.
De klimmetjes volgens zich in regelmatig tempo op en daarbij horen natuurlijk ook af en toe de nodige afdalingen, en ik kan u vertellen, we hebben er een paar gehad waarbij onze haren rechtop gingen staan (voor zover we die hebben), niet van de snelheid waarmee we deze afdalingen konden nemen, eerder van de moeilijkheid waarmee ze genomen moesten worden, het was ferm uitkijken geblazen om niet onderuit te gaan op de uitgespoelde paden die ook nog eens bezaaid lagen met stenen en boomwortels.
Op een bepaald moment waren we zelfs verplicht om de mtb's op de schouder te nemen en te voet verder te gaan...

Gelukkig werden we regelmatig beloond met enkele mooie uitzichten op de prachtige streek rond Aubel en Herve.




De volgende klim diende zich aan, ongeveer halverwege het roadbook, het was er eentje van formaat, ongeveer één kilometer lang en met 110m hoogteverschil tussen voet en top. Eenmaal boven was het tijd voor een bijt in de energiereep, als u begrijpt wat ik bedoel.

Als we geweten hadden dat hier een bbq stond, dan hadden we misschien iets anders meegenomen dan energierepen.
We zetten onze tocht verder met weer de nodige klimmetjes en afdalingen en lieten na enkele kilometers siroperie Meurens, waar de echte Luikse siroop wordt gemaakt, links liggen en het mooie dorpje Aubel rechts.
Vanaf hier ging het enkele kilometers over een soort grindpad, mooi stukje om even te recupereren en ons voor te bereiden op de laatste kilometers van onze tocht die toch nog enkele pittige passages bleek te bevatten. De schijven van mijn remmen waren op een bepaald moment gloeiheet, we hoorden ze tikken/afkoelen toen we even moesten afstappen om een paardenweide te doorkruisen.


Hierna hadden we al terug zicht op het dak van de Abdij en wisten dat we de laatste kilometers aan het rijden waren. Ze gaven ons nog een laatste klim voor de wielen en daarna konden we besluiten dat dit een mooie streek is om onderandere te mountainbiken, maar van dit roadbook hadden we meer verwacht. De uitgespoelde paden met de vele stenen en boomwortels waren er soms te veel aan.
Route-rapport:
Afstand: 36 km
Fietstijd: 2u20
Gem. snelheid: 16 km/u
Maximum snelheid: 43,7 km/u
Moeilijkheidsgraad (van 1 t.e.m. 5): 3
Technische (van 1 t.e.m. 5): 3


0 reacties: